akıllı tahta etkinlikleri,soru bankası,deneme sınavı,yazılı sınav,konu anlatım,eğitim programları,yıllık planlar,ilk okuma yazma

TEOG || SON HAZIRLIKLAR

       
TEOG Sınavına sayılı günler kaldı. İyi bir liseye gidebilmek için 1.5 milyona yakın öğrenci TEOG sınavında başarılı olabilmek için ter dökecek.

        TEOG Sınavına bir hafta kala neler yapılabilir? 
Günde bir deneme çözerek aşağıdaki işlemlerin yapılması faydalı olacaktır. 



  1. Günde bir deneme çözerek, yanlış yapılan soruların hangi konuları kapsadığının tespit edilmesi
  2. Eksik konular tespit edildikten sonra bu konuların tekrar çalışılması
  3. Sözel derslerde önemli notların tekrar tekrar gözden geçirilmesi
  4. İngilizce dersi için kelime ve cümle kalıplarının gözden geçirilmesi. Eksik kelimeler ve cümle kalıplarının ezberlenmesi 
  5. Matematik ve Fen Bilimleri gibi sayısal derslerden deneme sınavları, genel tekrar testleri, konu tarama testleri çözerek katsayısı yüksek bu derslerden net sayısını arttırmak.
  6. TV, sosyal medya, internet, dizi, film gibi zihni meşgul eden uğraşlar yerine açık havada dolaşmak, yürüyüş yapmak gibi aktiviteler tercih edilmeli.
        Yukarıda sıralanan maddeleri hangi sıra ile ve günün hangi zamanlarında yapmalıyım?

Öncelikle alışkanlık haline getirdiğiniz uyku düzenini ve rutinlerinizi değiştirmemenizi  tavsiye ederim. Ek olarak;
Eğer tüm konuları çalışıp bitirdiyseniz; sabahları deneme çözebilirsiniz. Denemeden sonra 10 dk mola verip sonrasında yanlış çıkan sorularınızın analizini yapabilirsiniz. Yanlışlarınızın analizini yapmanız çok önemli. Deneme sonucunuzu analiz ederek;
  • Yanlış yaptığınız soruların doğrusunu öğrenerek netinizi arttırabilirsiniz.
  • Kaçırdığınız soru tiplerini tespit edebilirsiniz.
  • Kendine güveniniz artar, motivasyonunuz yükselir. 
  • Rastgele konu çalışıp zaman kaybetmektense hedefe nokta atışı yaparsınız. 
Deneme çözüp gerekli analizleri yaptıktan sonra sözel dersleri tekrar edebilirsiniz. Özellikle Sosyal Bilgiler dersi için tekrar yapmak çok önemli. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi için ünite tekrar, genel tekrar testleri çözmeniz de faydalı olacaktır. Bu sayede daha fazla soru tipini tecrübe etmiş olursunuz. Özellikle, öncüllü sorular...

        Fen Bilimleri dersi için; ezber gerektiren konuları tekrar edin. Ses, ısı ve sıcaklık vb. yorum gerektiren konulardan muhakeme yeteneğinizi arttırmak için konu tarama testleri çözebilirsiniz. Fen Bilimleri dersi içinde tekli denemeler çözmeniz konu eksiklerinizi görmek için faydalı olacaktır.

       Türkçe ve Matematik dersleri için; bu dersler için başarınızı kısa sürede arttırmak bazı açılardan mümkün değil. Örneğin, Türkçede paragraf ve anlam özelliklerine dayalı(cümlede ve kelime anlam) soruları doğru çözmek bir gece oturup çalışma ile olacak işler değil. Fakat dil bilgisi konularını tekrar edebilirsiniz. Türkçe dersi için 20 soruluk denemeler çözmekte fayda var.
Matematikte konu eksiğiniz yoksa yapılacak en güzel iş soru çözmeye devam etmek. Konu tarama testleri sınav öncesi size iyi ipuçları sağlayacaktır. Konu tarama test sonuçlarına göre eksik kalan konularınızı tekrar çalışabilirsiniz.

        İngilizceyi en sona bırakın. Gecelerin yatmadan önce kelime tekrarı yapabilirsiniz. Gece uyumadan önce TV izlemek, İnternet'te sörf yapmak yerine İngilizce kelimeleri gözden geçirin. Eğer diğer dersleriniz iyi sadece İngilizce için sıkıntı yaşıyorsanız, MEB'nın yayınladığı "İngilizce Kazanım Kavrama Testlerini" baştan sona çözün. O testlerde yer alan kelime ve cümle yapılarını iyice öğrenin, yani ezber yapın. Bu işlemi sınava 2 gün kala yapın. Kısa vadede net artışı sağlayacaktır.

Son Olarak: 

  • Günlük yaşantınıza devam edin. Yeme-içme, uyuma gibi gündelik düzeninizi bozmayın. 
  • Sınava sayılı günler kala ders çalışma temponuzu arttırmayın ya da azaltmayın. 
  • Bilgisayar oyunu, TV, İnternet gibi aktiviteleri en aza indirin. Zihninizi yoracak uğraşlara girişmeyin. 
  • Zihninizde sınavın provasını yapın. Gözlerinizi kapatın ve kendinizi sınavda hayal edin. Kaygı düzeyinizi azaltacaktır. 
  • Henüz girmediğiniz bir sınavın sonucuna odaklanarak kendinizi strese sokmayın. Dikkatinizi derslere vermeye devam edin. 
  • Elinizden geleni yaptınız ve sınava hazırsınız. Önemli sonucun ne olduğu değil, sizin elinizden gelenin en iyisini yapıp yapmadığınızdır. 
  • BAŞARILAR!


SERDAR ÇAĞLAR
Eğitim Danışmanı & Yaşam Koçu



EmoticonEmoticon