akıllı tahta etkinlikleri,soru bankası,deneme sınavı,yazılı sınav,konu anlatım,eğitim programları,yıllık planlar,ilk okuma yazma

ANNELER GÜNÜNÜN DİKKAT ÇEKEN HİKAYESİ

 
Anneler Günü'nü Antik Yunan'a kadar dayandıranlar var. Fakat ben bu yazımda günümüzdeki manasıyla "Anneler Günü"nün ilk ne zaman ve nasıl ortaya çıktığını paylaşmaya çalışacağım. Anneler Günü'nü ilk defa kutlayan, günümüzde bile hala kutlanmasına vesile olan kişi
  Amerikalı Anne Maria Jarvis'dir. JArvis, 1 Mayıs 1864 yılında Virginia'da dünyaya gelmiştir. Kaybettiği Annesini anmak/affedebilmek için 1908 yılında anneler gününü düzenlemiştir. Bundan tam 6 yıl sonra Amerikan Kongresi'nin onayıyla ulusal çapta kutlanmaya başlamıştır. İsterseniz gelin hep birlikte Anne Maria Jarvis'e biraz daha yakından bakalım.

    Anne Maria Jarvis Kimdir? Kendisi bir öğretmen. 38 yaşındayken babasını kaybediyor. Babasının vefatından sonra annesi ile  yaşamaya başlıyor. Maalesef babasının vefatından 3 sene sonra da annesini de kaybediyor. Zaten hayatının büyük bir bölümü de annesi ile geçiyor. Fakat buna rağmen ana-kız çekişmeleri yaşıyorlar. Vakitsiz olarak annesini kaybedince yaşadığı çekişmelerden dolayı kendisini affedemiyor. Sonunda bu yükten kurtulmak ve annesini affedebilmek için malumumuz olan günü icat ediyor. Olay rivayetlere göre şöyle gerçekleşiyor. 

    Annesinin vefatından 2 yıl sonra arkadaşlarını evine çağırıyor. Onlara, kendi ülke çapında yapılacak bir etkinlikten bahsetti. Bu etkinlik sayesinde Jarvis'in hikayesini öğrenen insanlar annelerinin kıymetini daha onlar hayatta iken bilecekler. Şansı da yaver gitti. Ülke çağında elbise ticareti yapan bir firma sponsor oldu. Kaz gelecek yerden .... misali. 
     Jarvis annesinin de din eğitmenliği yaptığı kilisede yüzlerce anne ve çocuğuna kendi hikayesini göz yaşları ile anlattı. Etkinliğe gelen her anneye kendi annesinin çok sevdiği karanfillerden hediye etti. Annesinin anısına olan saygısını ifade etti. 
    Sonraki yıl bu fikrini halka daha iyi lanse etmek ve Amerikan Kongresi'ninde onayını alarak bu işi resmileştirme işine girişti. Tek başına bir mektup yazma kampanyası düzenledi. Halkın ilgi duyduğu kişileri bu kampanyasından haberdar etti. Kısa sürede bu kampanya ülkeye yayıldı. Artık anneler günü herkes tarafından bilinen bir kutlama adedi haline gelmeye başlamıştı. 8 Mayıs 1914 Kongre tarafından "Anneler Günü" Olarak İlan Edildi.
    Kapitalist dünya için yeni bir ekmek kapısı da açılmış oldu. Tebrik kartı ve çiçekle başlayan anneler günü kutlamaları artık çeşitli elektronik eşya ve hediyelerle son hız kutlanmaya devam ediyor. Hatta büyük firmalar bir kaç hafta öncesinden anneler gününe özel kampanyalar düzenliyor. Pahalı reklamlar ile bunu halka ilan ediyor. 
    Peki, Jarvis kapitalizme alet olmak istedi mi? 
Tabi ki hayır. Hatta kampanyasını ticari faaliyet haline getirenlere dava açtı. Açtığı davaların hepsini de kaybetti. Kaybettiği her dava beraberinde maddi çöküntülerde getirdi. Maddi durumu bozuldu. Tüm bunlar olurken evlenip çocuk sahibi olamadı. Evini kaybetti. Derken iyice yaşlandı. 84 yaşında hayatını kaybetti. 

Bugün 40'tan fazla ülkede mayıs ayının farklı günlerden Anneler Günü kutlanmaktadır. 


EmoticonEmoticon